Izraelský bezpečnostní kabinet po pětihodinovém jednání nařídil armádě, aby pokračovala v útocích na cíle Hamasu v Gaze a v ničení tunelů pod hranicí. Izrael umožní další humanitární příměří, ale jenom v oblastech, které jsou klidné, odkud Hamas neútočí. Zatím ale termín nového příměří nepadl. Armáda má podle vládního zdroje útoky rozšířit.

Stanice CNN oznámila, že Izrael požádal USA o doplnění munice a USA, které jsou dodavateli zbraní Izraeli, s tím souhlasily. Podle Pentagonu půjde o různé druhy nábojů, které Izraeli došly. Jde o zásilku v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (24 miliard korun).

Příměří mělo trvat od 14:00 do 18:00 SELČ, ale nedodržela ho ani jedna strana. Na Izrael dále létaly rakety a Izraelci zaútočili na tržiště v Gaze a také na Chán Júnis na jihu Pásma, kde přišlo o život sedm lidí. Na tržišti bylo v době náletu mnoho Gazanů, kteří byli přesvědčeni, že jsou v době příměří v bezpečí. Situace v Pásmu začíná být katastrofická, nemocnice požádala občany, aby přišli darovat krev, protože konflikt má přes 6000 raněných.

Izrael sice vyhlásil humanitární přestávku, avšak s výhradou, že bude pokračovat v operacích na místech, kde se bojovalo dosud. Jeho protivník, radikální Hamas, to označil za zbytečné příměří, určené pouze médiím. Hamas dnes na Izrael vypálil přes 80 raket, Izrael přišel o další tři vojáky, takže mezi jeho oběťmi je 56 členů armády a tři civilisté.

Izraelská armáda od půlnoci zaútočila na více než 100 cílů. Bylo mezi nimi i pět mešit, které prý sloužily jako skladiště zbraní. Vojáci rovněž zničili tři tunely a objevili další, ve kterém bylo ukryto velké množství útočných pušek a granátů.

Jedna tanková střela zasáhla školu v Džabáliji fungující jako úkryt pod záštitou OSN. Organizace z útoku, který si vyžádal 19 mrtvých, obvinila Izrael. Izraelci se brání, prý jen opětovali střelbu. Školu jako úkryt využívá 3300 lidí. Spravuje ji Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), podle nějž byla škola terčem útoku už potřetí.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun útok označil za neospravedlnitelný. "Je třeba zjistit, kdo je odpovědný, a zjednat spravedlnost," řekl. Podle mluvčí izraelské armády na vojáky zaútočili z pozic v okolí školy militanti a oni tak jen opětovali střelbu. Útok na školu odsoudil také Bílý dům. Mluvčí Národní bezpečností rady Bernadette Meehanová řekla, že USA "odsuzují útok na školu UNRWA, při němž zahynuli a byli zraněni nevinní Palestinci a zaměstnanci OSN". Upozornila, že Izrael na jedné straně vyzývá Palestince, aby před útoky opustili své domovy, a na druhé pak útočí na jejich skrýše.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Cahi Hanegbi řekl, že existují důkazy o tom, že Hamas využívá školy OSN jako skrýše zbraní a že to přiznala i UNRWA. Vždy, když se rakety najdou, jsou podle Hanegbiho odevzdány Hamasu.

Izrael v rámci operace také zatkl několik desítek členů Hamasu. Jeden z nich při výslechu přiznal, že se zúčastnil výcviku v únosech, přepadech tanků a používání paraglidu.

Egypt chystá nový návrh na příměří a předloží ho palestinské delegaci. Do Egypta dnes dorazila izraelská delegace, palestinská má přijet později.