"Dnes mají lidé poslední den na to, aby odešli z tohoto kmenového území. Pak bude vyhlášen zákaz vycházení a budou započaty přípravy na pozemní ofenzivu," citovala agentura Reuters jednoho z armádních představitelů.

Armáda zatím podniká proti ozbrojencům z řad Talibanu a jejich spojencům letecké útoky, při nichž údajně zabila již nejméně 200 nepřátelských bojovníků. Svou akci v Severním Vazíristánu zahájila po krvavém útoku ozbrojenců na letiště v Karáčí z tohoto měsíce, ke kterému se přihlásila zároveň uzbecká skupina ozbrojenců i pákistánská odnož Talibanu.

Řada lidí, kteří v Severním Vazíristánu ještě zůstávají, uvádí, že si nemůže dovolit zaplatit si auto, které by je odvezlo na bezpečnější místo, jakým je kupříkladu obec Bannu na okraji konfliktního regionu. Právě do této lokality většina uprchlíků v posledních dnech míří.

Podle zpravodajského serveru BBC News čekají v současnosti před kontrolním stanovištěm do města Bannu v prudkém horku dlouhé fronty autobusů a nákladních automobilů. Bez bezpečnostní prohlídky do města nesmějí vjet. Panují obavy, že by uprchlíci mohli šířit obrnu, protože mnoho dětí utíkajících z kmenových oblastí nebylo očkováno kvůli zákazu, který na vakcinaci uvalil Taliban.

Nedaleko města Bannu vznikl tábor pro uprchlíky, ale mnohé rodiny tam odmítají jít s odůvodněním, že v táboře chybí základní vybavení, včetně vody, jídla a toalet.

Část uprchlíků se zpravodaji BBC svěřila se svým hněvem na armádu, která jim bombarduje domy. A mnozí přiznali, že nevěří, že by jim pákistánská vláda mohla pomoci.

V Severním Vazíristánu žije asi sedm milionů obyvatel. Oblast využívají ozbrojenci napojení na teroristickou síť Al-Káida a hnutí Taliban jako základnu ke svým útokům v Pákistánu i v sousedním Afghánistánu. Spojené státy již několik let vyvíjejí tlak na Islámábád, aby bašty islamistů zlikvidoval.