Edathy je podezřelý, že si z kanadského internetového obchodu objednal fotografie a videa s dětskou pornografií. Friedrich loni na podzim, když ještě zastával úřad ministra vnitra ve vládě CDU/CSU a liberální FDP, podle kritiků neoprávněně upozornil vedení SPD, že se proti Edathymu vede vyšetřování. Podle německých médií tím chtěl Friedrich zamezit tomu, aby SPD během koaličních jednání s konzervativci nominovala Edathyho na nějaký významný vládní nebo parlamentní post.

Oppermann později upozornil vyšetřovatele, že se Friedrich mohl dopustit vyzrazení tajné informace. Minulý týden také sdělil médiím podrobnosti o tom, jak Friedrich předal zprávu o vyšetřování Edathyho socialistickým předákům.

CSU kritizuje Oppermanna, že vyzradil důvěrný rozhovor, a požaduje po něm vyvození politické odpovědnosti. "Oppermann tím pošlapal důvěru uvnitř koalice. To nemůže zůstat bez následků," řekl deníku Bild ministr dopravy za CSU Alexander Dobrindt.

Předseda SPD Gabriel ale dnes na tiskové konferenci odmítl požadavek na Oppermannovo odstoupení. Řekl také, že se šéf poslanců SPD zachoval správně, když na přímý dotaz novinářů nelhal ani nezamlčoval informace o Friedrichovi.

Vedení CSU také požaduje od Oppermanna a dalších čelních představitelů SPD místopřísežné prohlášení, že nikdo z nich nepředal Edathymu informaci o tom, že se proti němu vede vyšetřování. Sociálnědemokratický poslanec totiž před týdnem náhle rezignoval na svůj mandát, zdůvodnil to zdravotními problémy. Krátce poté u něj provedla policie domovní prohlídku a zabavila při ní počítače, jejich harddisky ale byly zničené. Vyšetřovatelé se proto domnívají, že Edathyho někdo varoval a umožnil mu zničit důkazy.

Gabriel se ohradil proti obvinění, že strana Edathyho varovala. "Nikdo z vedení SPD neinformoval Sebastiana Edathyho, ani nikoho z jeho bezprostředního i vzdálenějšího okolí, o tom, že se proti němu vede vyšetřování. Tvrdit cokoli jiného je pomluva," řekl. Edathyho chování nicméně odsoudil. "Bez ohledu na to, zda ten čin byl trestný nebo ne, je předsednictvo SPD pobouřeno tímto chováním Sebastiana Edathyho. Jeho jednání je neslučitelné s členstvím v německém Spolkovém sněmu, stejně jako s členstvím v SPD," prohlásil předseda socialistů.

Kvůli napjaté situaci v koalici bylo zrušeno plánované úterní jednání širšího vedení všech vládních stran. Namísto toho se sejdou pouze Merkelová, Seehofer a Gabriel, aby projednali řešení současné situace.

Edathy si podle státního zastupitelství objednal ke stažení nebo k dodání poštou 31 videí a fotografií, na nichž byli neoblečení chlapci ve věku devět až třináct let. Podle prokuratury zatím není jasné, zda se tím Edathy dopustil trestného činu. Podle německých zákonů totiž není trestné držení materiálů, na nichž částečně svlečené nebo nahé děti jen pózují, ale nejsou zapojeny do žádné sexuální aktivity.

Edathy v rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Der Spiegel prohlásil, že se žádného trestného činu nedopustil. Kritizoval také postup státního zastupitelství, které se podle něj snaží poškodit jeho jméno. "Prokuratura mě z ničeho trestného neobvinila, což jí ale nezabránilo v tom udělat z detailů mého legálního jednání téma tiskové konference," řekl.