Demonstrace odrážejí nespokojenost veřejnosti s garniturou politiků, kteří jsou u moci už od konce války a kteří nedokázali zemi vyvést z tíživé situace. Stav ekonomiky je naopak čím dál tím horší, roste nezaměstnanost a chudoba. Na druhé straně mezi politiky bují korupce, která souvisí i s neprůhlednou privatizací státních podniků, jež posléze zkrachovaly.

Od minulé středy, kdy demonstrace přezdívané "bosenské jaro" začaly v Tuzle, už odstoupila vedení čtyř z deseti kantonů, na něž je FBaH rozdělena. Demisí svých regionálních vlád se domáhají i obyvatelé ostatních. Ve čtvrtek a zejména v pátek, kdy se protestovalo ve více než 30 městech federace, se situace vyhrotila a přerostla v násilnosti, které si vyžádaly na 200 zraněných. Vládní budovy v několika městech, včetně Sarajeva, dav vyraboval, či dokonce vypálil.

Dnes se kolem tisícovky demonstrantů před sídlem vlády FBaH v Sarajevu domáhalo odstoupení premiéra federace Nermina Nikšiče. Ten rezignaci svou i celého kabinetu odmítl, protože by to prý způsobilo chaos. Nicméně dal najevo, že je pro předčasné volby, které by se mohly konat v květnu. Řádným termínem hlasování o novém zákonodárném sboru je říjen. Problémem je, že právní řád s něčím takovým nepočítá, takže poslanci musejí nejdříve schválit příslušné změny v zákonech.

V Republice srbské se zatím demonstrace nekonají, jen v pátek se v metropoli Banja Luce odehrál poklidný pochod solidarity s protestujícími ve federaci. Nicméně situace v této části Bosny je obdobná a sociální napětí je patrné. Menší opoziční strany se snaží chopit příležitosti a vyzvali i bosenskosrbskou vládu, aby odstoupila. Tvrdí, že je jen otázkou času, kdy vypuknou nepokoje i v RS.