Obě iniciativy mají několik desítek tisíc fanoušků, přičemž každý propagoval Ježíška trochu jinak. Iniciátoři projektu Zachraňte Ježíška tvrdí, že děti si mohou představovat toho, kdo jim na Štědrý večer nosí dárky, podle své fantazie. Vadí jim, že v obchodech či reklamách se stále vyskytují santaclausovské motivy, i když by šlo použít různé zimní motivy - vločky, sněhuláky, hvězdy, kapry, stromečky, andílky, perníčky či betlémy a místo sobů lesní zvířata.

Náš Ježíšek se zase rozhodl pro návrat k tradiční vizuální podobě Ježíška inspirované Pražským Jezulátkem. Její zástupci pořádají kulturní akce s důrazem na obnovu tradic, zavedli vratný systém hrnečků s motivem Ježíška na vánočních trzích a letos se opět pokusí o napsání nejdelšího dopisu Ježíškovi.

"Od původních protestů sněhuláků a psaní petic jsme se přesunuli na sociální sítě, kde šíříme osvětu a podporuje různé charitativní projekty nebo pohádku Jiřího Stracha Anděl Páně. Za tu dobu máme vybudovanou početnou a aktivní fanouškovskou základnu, ale rozhodli jsme se ještě dál posunout a Santu definitivně vytlačit z prostoru České republiky," vysvětlil Zdechovský. Proto oslovili ke spolupráci spolek Pro tradiční Vánoce s projektem Náš Ježíšek, který má podobný cíl.

"Podoba našeho Ježíška je historicky autentická s představami našich předků o nadělujícím Ježíškovi tak, jak se o něm - malém dítěti, Jezulátku například zpívá v koledách. Hlavním posláním našeho vánočního projektu je návrat symbolické podoby Ježíška a ochrana tradic adventu a Vánoc," uvedl Děpold Czernin z projektu Náš Ježíšek. Letos vytvořili také Desatero tradičního adventu a Vánoc, ke kterému se mohou lidé připojit svým podpisem.

Letos oba projekty plánují vzájemnou podporu svých aktivit. "V příštím roce plánujeme spolupráci užší s tím, aby se o aktivitách ve prospěch dárkonoše Ježíška a našich tradičních vánočních zvycích co nejvíce vědělo a hovořilo," dodal Zdechovský.

S rozdáváním vánočních dárků je spjata celá řada postav. Patří mezi ně zejména svatý Mikuláš (Saint Nicholas) a osoby od něj odvozované: angloamerický Santa Claus, francouzský Père Noël, irský a portugalský Father Christmas (Otec Vánoc), nizozemský Sinterklaas či německý Weihnachtsmann. Ve střední Evropě, v jižním Tyrolsku, jižním Německu, Rakousku, Lichtenštejnsku a ve Švýcarsku pak rozdává dárky Christkind čili v češtině Ježíšek (ve slovenštině Ježiško a v maďarštině Jézuska). V Rusku obdarovává Děda Mráz, ve Finsku Joulupukki, ve Švédsku Jultomten (Vánoční muž), v Norsku zase dědeček Julenissen. Řecké děti dostávají dárky od svatého Basila na Nový rok, v Itálii naděluje Babbo Natale, v Turecku Noel Baba a v Polsku svatý Mikolaj.