Dražbu nože UTON s číslem 001 vyhlásil Mikov na portále auktiva 1. listopadu. Počáteční cena byla 3400 korun. "V současné době činí nejvyšší příhoz již 15.000 korun," uvedl Jetelina. Firma věří, že příhoz se podaří ještě do ukončení dražby zvýšit.

Nůž UTON patří do výzbroje vojáků a policistů. Na rozdíl od běžného je očíslovaná čepel nože v této speciální edici vyrobena z vysoce odolné oceli. V zelené rukojeti je vložena symbolická kovová intarzie českého lva. Nůž je uložen ve speciální dárkové krabici s luxusním koženým pouzdrem, součástí balení je i certifikát.

Výtěžek z dražby pomůže Nadaci policistů a hasičů, která si klade za cíl zlepšit životní podmínky dětí policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby nebo v přímé souvislosti s ní. Dále pak pomáhá policistům a hasičům, kteří utrpěli v přímé souvislosti s výkonem služby zranění s tělesným postižením.

Mikov už letos jednu speciální edici vyrobil, a to konkrétně známé "rybičky", která má střenky z recyklovaných kapslí od kávy. Nože vyrábí v Mikulášovicích klasické, ale i speciální, určené právě různým profesím, jako jsou myslivci či záchranáři.

Firma spolupracuje s designéry a zároveň udržuje tradice průmyslové nožířské výroby v Českém Švýcarsku, které sahají před rok 1794. Tehdy ve Mikulášovicích vznikla první nožířská firma, jejímž je Mikov přímým pokračovatelem.