Šestapadesátiletá Osborneová zaplněnému sálu poděkovala za první pozvání do Česka a svůj koncert sestavila téměř výhradně z písní Boba Dylana, které nedávno nahrála na desku. "Některé ale hrajeme jen naživo," řekla. V doprovodu kytaristy a klavíristy vybírala z Dylanových nejstarších i novějších skladeb.

Po protiválečném songu Masters of War se Osborneová emotivně publiku omlouvala za současnou Ameriku. "Temné síly" podle ní vzrůstají nejen ve Spojených státech, ale i jinde ve světě. "Podělali jsme to, ale snažíme se to spravit. Využíváme možnosti, které zbývají - a mezi ně patří hudba," uvedla Osborneová. Na závěr koncertu zařadila svou nejznámější píseň One of Us.

Ženskou dominanci v první festivalový večer narušil například kytarista Luboš Andršt s obnovenou formací Energit. Přímo na pódiu dostal od pořadatelů dort k 70. narozeninám, které oslavil letos v létě. "Ještě hraju vestoje," konstatoval Andršt, který se na české bluesové a rockové scéně pohybuje od konce 60. let minulého století.

Patrně největší středoevropská přehlídka blues a příbuzných žánrů potrvá do soboty. Je několik měsíců předem vyprodaná. Pořadatelé v pátek oznámili, že získali od nadace Blues Foundation ocenění nazvané Keeping The Blues Alive Award. Podle dramaturga Ondřeje Bezra cena představuje vrchol toho, co může v žánru blues získat "nemuzikant".