Oba jsou například vedle oštěpařské královny Barbory Špotákové v kalendáři armádního klubu Dukla ve vojenských mundúrech při cvičení. V kalendáři společnosti Sport Invest zase pózují na stylizovaných fotkách každý na jiném místě republiky.

"Kalendářů jsem fotil desítky, přes pětadvacet jich bude," odhadl Synek. "Už jsem umím odhadnout, co je potřeba, že se musí nastavit světla, ze začátku jde dělat opičky a pak už to je vážné," uvedl pětatřicetiletý pětinásobný mistr světa.

I Fuksa dělal kalendářů více a aktuální si vždy věší doma. "Myslím, že zrovna jsem v předsíni s (běžkyní na lyžích) Bárou Havlíčkovou, předtím jsem tam byl s Martinou Sáblíkovou a teďka budu sám. Asi o mě žádná holka nestojí," smál se.

Pro rok 2018 je na srpnovém listu, jak jede na šumavské Vydře. "V hlavě jsem si říkal, že to nepůjde. Jakákoli vlna je pro moji kanoi špatná a měl jsem dost strach, ale ani nevypadám zděšeně," uvedl a pobaveně dodal: "Moc rychlostních kanoistů si nemůže říct, že projelo na Vydře peřeje mezi balvany."

V armádním kalendáři jsou sportovci při výcviku v zákopech, při střelbách nebo na tanku. Focení mělo jednu výhodu. "Nemuseli jsme se po dlouhé době do ničeho stylizovat," uvedla Špotáková při úterním křtu.

Fotky pro kalendář marketinkové společnosti vznikaly ve spolupráci s Czech Tourismem a s myšlenkou na propagaci regionů. Proto je brankář Petr Čech ve sklepích plzeňského pivovaru, rychlobruslařka Martina Sáblíková před Zelenou Horou, hokejisté Ondřej Palát s Petrem Mrázkem ve vítkovických železárnách a sjezdařka a snowboardistka Ester Ledecká v Krkonošském národním parku.

Plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová hrají v Květné zahradě v Kroměříži. "Na záchodcích jsme na sebe hodily plavky, udělaly pět záběrů a bylo hotovo," pochvalovala si Hermannová práci fotografa Tomáše Třeštíka. "Až mi bylo líto, že jsem tam jela dvě hodiny," smála se Nausch Sluková.

Nausch Sluková už fotila kalendář třeba pro psí útulek, Kapku naděje a mezi dvanáctkou své zastupující agentury je pošesté v řadě. "Loni na náplavce se fotilo až v listopadu v plavkách a byla strašná zima," vzpomínala.

Hermannové utkvělo v paměti focení s Filipem Jíchou. "Viděla jsem ho poprvé v životě a snad ani nevěděla, že máme tak slavného handballistu," řekla. Prozradila, že kalendář vytvářejí každým rokem se sestrou pro rodinu. "Vždy si najdeme jiného fotografa, uděláme spolu třicet fotek a vybereme ty nejlepší," řekla.