Prostorová maketa v měřítku 1 : 500 zobrazuje současný stav města. Zachycuje zvláště historické jádro vymezené hradbami a zčásti i okolní pozdější zástavbu. Podkladem k jejímu vytvoření bylo 650 leteckých snímků. Terén byl vyfrézován z husté polyuretanové pěny, budovy vznikly z plastu pomocí technologie 3D tisku. Objekty vytvořené člověkem jsou bílé, přídní prvky, jako stromy a řeka Chrudimka, jsou vyvedeny v barvách.

Model je doplněn textem o historii Chrudimi v češtině a angličtině. Na jedné straně je umístěno 16 tlačítek s popisy nejvýznamnějších budov ve městě, mezi něž patří například Mydlářovský dům, Pardubická fortna, rodný dům Josefa Ressela v Široké ulici nebo kostel svatého Michaela. Po stisknutí by se měla příslušná budova na modelu rozsvítit, zatím však není instalace zapojena.

V muzeu bude možné model vidět do konce října, kdy končí návštěvnická sezona. Poté bude přístupný jen výjimečně při hudebních a dalších akcích v tomto prostoru. "O jeho definitivním umístění zatím není rozhodnuto," řekla ČTK mluvčí radnice Sylva Drašnarová.