Obě americké hudební legendy se dnes v Berlíně projevily jako bojovnice za lidská práva a vystoupily také na společné tiskové konferenci. Smithová řekla, že jako matka si přeje, aby bylo na světě co nejlépe. "Jsem humanistka, dělám si celou dobu starost o lidi," řekla 68letá rockerka. Jejím příspěvkem ke zlepšení světa je však "někdy jen zpívání a smích", připustila.

Čtyřiasedmdesátiletá Baezová podotkla, že žádný boj není důležitější než jiný. "Nejdůležitější je, kam tě vede srdce," řekla zpěvačka, která dostala cenu AI za "nezlomnou vůli prosazovat pokojnými protesty lidská práva pro všechny".

Společně s ní ji dostal 57letý čínský výtvarník Aj Wej-wej, jehož téměř tříměsíční věznění bez udání důvodů na tajném místě v roce 2011 vyvolalo mezinárodní rozhořčení. Čínský disident opakovaně kritizuje čínskou vládu za porušování práv občanů. Cenu si nemohl převzít osobně, protože v Číně je pod trvalým policejním dohledem a nesmí vycestovat.

Za svobodu cestování pro Aj Wej-weje dnes Smithová demonstrovala na berlínském Postupimském náměstí společně s novým šéfem slavného berlínského divadla Volksbühne Chrisem Derconem a manželkou vězněného saúdskoarabského blogera Raífa Badávího, k jehož propuštění také společně vyzvali.

V minulých letech AI udělila svou cenu řadě významných osobností, mezi nimi pákistánské školačce Malale Júsufzaiové, jihoafrickému vůdci Nelsonu Mandelovi nebo barmské disidentce Do Aun Schan Su Ťij. Prvním držitelem prestižního vyznamenání se stal v roce 2003 český prezident Václav Havel. Cenu organizace každoročně uděluje za mimořádné zásluhy v boji za lidská práva.