"Pro nás je základní to, že jsme kámoši, kteří si na začátku řekli, že to potáhnou stále spolu, ať se děje, co se děje, a že jednou vymyslíme skvělou desku. Takže neexistuje možnost, že by byl někdo z nás nahrazený někým jiným. Kdyby někdo z nás vypadl, tak skončí i Zrní, jako když končí manželství," řekl ČTK zpěvák, kytarista a flétnista Jan Unger.

Nové album Následuj kojota vznikalo opět v týmu s producentem Ondřejem Ježkem ze studia Jámor, "Po ohlasu na nahrávku Soundtrack ke konci světa jsme cítili tlak ze strany fanoušků i nás samých. Mám velkou radost, že se nám nakonec povedlo vytvořit desku s vlastním světem, vymanili jsme se ze Soundtracku na vymysleli něco úplně nového," uvedl Unger.

Stylově těžko zařaditelná kapela vytvořila podle houslisty a zpěváka Jana Fišera zvukově pestrou a hravější nahrávku než v případě Soundtracku ke konci světa, zejména díky použití množství samplů. Autorsky zůstala kapela u osvědčeného systému, kdy většina písní vzniká při společném hraní.

Desku Následuj kojota skupina Zrní pokřtí v rámci vystoupení na vyhledávajícím festivalu talentovaných kapel Nouvelle Prague, který se uskuteční 8. listopadu v Praze. V případě úspěchu na Nouvelle Prague by Zrní získali možnost hraní v zahraničí. "Vzhledem k jisté specifikčnosti naší tvorby bychom mohli uspět," uvedl Fišer.

Zvláštní název kapely hrající ve složení Unger, Fišer, Jan Juklík (kytara, zpěv), Jan Caithaml (basová kytara, zpěv) a Ondřej Slavík (bicí, akordeon, beatbox, zpěv) vznikl při cestách jejích členů z Kladna do Prahy, kde se věnovali pouličnímu hraní. "Jednou jsme si stopnuli traktor s valníkem plným zrní. Lehli jsme si do něho a bylo nám tak dobře, že z toho vzniklo jméno kapely," podotkl Fišer. Nezvyklý název nového alba pak pochází z pracovního názvu jedné ze skladeb, který zněl Ekologický dokument Následuj kojota.

Vedle hraní na tuzemských festivalech se členové Zrní objevili na mezinárodních akcích v Rumunsku a Švédsku. Delší dobu již spolupracují s taneční skupinou VerTeDance na společném představení Kolik Váží Vaše Touha, které získalo ocenění Taneční inscenace roku 2012. Debutové album Voní vydala skupina Zrní v roce 2009. Následovaly nahrávky Hrdina počítačový hry jde do světa (2011) a Soundtrack ke konci světa (2012).