"Chceme namíchat operu plnou imaginace a temperamentu. Chceme po vás, abyste věřili na skřítky, yettiho a mluvící sviště. Sázíme na hravost a věříme, že k jazzové partituře padne naše dada provedení jako ulité. Krenekovo dílo bylo po právu ve své době světovým hitem," uvedl režisér Drábek.

V hlavních rolích se představí Jonathan Stoughton, Petra Alvarez Šimková, Jiří Rajniš, Igor Loškár a Vanda Šípová. Spolu s nimi účinkuje Orchestr a Sbor Státní opery.

Ústřední postavou opery je romanticky exaltovaný skladatel Max, jehož se snaží držet při zemi operní zpěvačka Anita. Maxovými protihráči jsou úspěšný a obletovaný houslista Daniello a černý jazzový muzikant Jonny. Max touží po slávě, Jonny po Daniellových vzácných houslích, které se nezdráhá ukrást. V rychlém sledu scén se střídají expresionistické obrazy s prvky filmové grotesky a krimi, hudba se pohybuje mezi rozsáhlými novoromanticky znějícími plochami a jazzem ovlivněnými tanečními rytmy.

Premiéra opery Jonny vyhrává se uskutečnila 10. února 1927 v Lipsku v hudebním nastudování rodáka z Dubí u Teplic Gustava Brechera. Mezi hosty premiéry byli ředitel pražského Nového německého divadla Leopold Kramer a režisér Louis Laber a už v červnu 1927 byla opera uvedena v Praze. Nové německé divadlo poté ještě v české premiéře odehrálo Krenkovy opery Schwergewicht (Těžká váha, 1929) a Vom lieben Augustin (O milém Augustinovi, 1931) a zasloužilo se také o světovou premiéru Krenkovy opery Karl V., která se konala roku 1938, v poslední úplné sezoně divadla, jehož existenci ukončila mnichovská dohoda.

Druhá premiéra se v ND uskuteční 26. ledna, reprízy 30. ledna, 7. března a 20. března.