"S výstavou vstoupí návštěvník do jednoho velkého příběhu, ve kterém pozná život rozpolcené duše génia, která byla navenek často stinná, ale uvnitř absolutně křehká," uvedla v tiskové zprávě ředitelka záhřebského muzea Nikoly Tesly Markita Franuličová.

Životní příběh vědce výstava podává v podobě Teslových myšlenek a zápisků. Prostřednictvím interaktivních exponátů, jako je Teslův transformátor nebo Kolumbovo vejce, se lidé seznámí s některými jeho objevy.

Otázku, jak postavit vejce na špičku, vyřešil údajně Kryštof Kolumbus tím, že vejce lehce naťukl. Tesla přišel s jiným řešením. Zjistil, že s pomocí točivého magnetického pole lze měděné vejce roztočit jako rotor elektrického motoru, a tím ho postavit na špičku.

Výstavu poprvé zpřístupnilo Technické muzeum Nikoly Tesly v Záhřebu v roce 1976, v roce 2006 ji renovovalo. Byla k vidění také v Paříži, Madridu, Helsinkách, Bratislavě nebo v Petrohradě.

Tesla svými vynálezy zásadně ovlivnil vývoj moderní civilizace. Je vynálezcem dvoufázového a třífázového asynchronního motoru a vysokofrekvenčního generátoru. Jeho jménem je nazvaná jednotka magnetické indukce.

ssd tmd ktp