Koncert je věnován 100. výročí vzniku Československa a 125. výročí světové premiéry Dvořákovy Deváté symfonie, která se uskutečnila 16. prosince v Carnegie Hall v New Yorku. V Beethovenově 3. klavírním koncertu spoluúčinkuje pianista Ivan Klánský, nositel Ceny Antonína Dvořáka za celoživotní dílo.

Festival České doteky hudby se koná na různých místech v Praze. Jeho začátek je tradičně spjatý s datem narození Ludwiga van Beethovena. Celkem nabídne 12 koncertů. Na závěrečném se 6. ledna příštího roku v pražském Obecním domě představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu vedený Markem Šedivým. V Dvořákově Koncertu h moll poprvé v Praze vystoupí mladá francouzsko-belgická violoncellistka Camille Thomasová. Program doplní Sinfonietta Leoše Janáčka.

Dramaturgický koncept festivalu tvoří především klasická hudba z oblasti orchestrální, komorní a recitálové tvorby i staré hudby. Populární řada je zastoupena koncerty žánru crossover. Festival uvádí pravidelně speciální programové projekty - exklusivní koncert v rámci cyklu hudba Pražského hradu, Ruské hudební klenoty, Hudba zemí V4, Koncert pro děti a rodiče, či multižánrové projekty s přesahy do oblasti literatury, filmu, výtvarného umění a architektury.

Trvalým dramaturgickým záměrem je vyhledávání zajímavých, běžně neuváděných titulů a také zařazování děl českých skladatelů tvořících ve druhé polovině 20. století i tvůrců soudobých, jako pokračovatelů tradice navazující na zakladatelské osobnosti české moderní hudby - Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Festival každoročně navštíví více než 12.000 návštěvníků. Více informací k letošnímu programu se nachází na www.ceskedotekyhudby.cz.