"Tyto festivalové projekce nám mají posloužit jako příprava pro širší kinodistribuci Tomana v USA, Mexiku a Kanadě. Oba festivaly jsou hojně navštěvovány novináři všech významných filmových magazínů a pro nás budou zásadní první recenze a debaty s diváky, což je ideální zpětná vazba, jak film přijme americké publikum," uvedl režisér Trojan.

Aktivity ve Spojených státech tvůrci Tomana původně plánovali na podporu filmu pro nominaci na Oscara, ale Česká filmová a televizní akademie nakonec nominovala snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua.

"Vzhledem k žánru výpravného historického dramatu podle skutečných událostí a tématu vysoké politiky a židovských uprchlíků, jsem viděl reálnou šanci před americkou filmovou akademií s filmem Toman obstát. Teď nám tedy oba festivaly poslouží alespoň jako odrazový můstek pro zahraniční distribuci a šňůru mezinárodních festivalů. Což zase není tak málo," konstatoval Trojan.

Festivalová cesta Tomana bude pokračovat do Chicaga a Santa Barbary - místa, kde dodnes žije Tomanova americká rodina a sám Zdeněk Toman je v tamní komunitě stále známou postavou.

V českých kinech má Trojanovo drama o muži, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, před koncem roku na kontě na 90.000 diváků. Režisér a producent Trojan se pokusil o co nejvěrnější rekonstrukci skutečných událostí opírající se o dokumenty a svědectví. Na filmu o vzestupu a pádu člověka, který kšeftoval s osudy lidí, pracoval sedm let. Hlavní roli tajemného šéfa československé poválečné zahraniční rozvědky hraje Jiří Macháček.