"Na koncertě zavzpomínáme nejen na hudbu k tomuto filmu, ale zazní také řada vánočních melodií. Oslavíme také 100 let republiky, protože chci podpořit prožitek hrdosti na naši zem," uvedl provokativní umělec, vlastním jménem Dan Bauer.

Program dále nabídne premiéry nových vánočních kompozic od mladých skladatelů, písně z vánočních televizních filmů a seriálů a českou, slovenskou a izraelskou hymnu v aranžmá Bauera. "'Spřátelenou' izraelskou hymnu jsem připojil z prestižního důvodu - jedním z hostů bude jeden z mála světových hráčů na starověký izraelský nástroj schofar Pavel Dostál-Berg, který hymnu zahraje," upřesnil Bauer, který vystoupí ve svém svátečním oděvu tvořeným zlatými kalhotami a botami a kabátem v barvách české vlajky.

Dalšími hosty budou například herečka a zpěvačka Jitka Čvančarová, která zazpívá Modlitbu pro Republiku, český jazzový trumpetista Miroslav Hloucal a slovenský zpěvák Juraj Hnilica, který se pražskému publiku představí vlastní skladbou Aká si krásna. Koncert bude moderovat Alexander Hemala.

Český skladatel, dirigent, hudebník a aranžér Varhan Orchestrovič Bauer se svým Okamžitým symfonickým orchestrem vystupuje na samostatných koncertech i hudebních festivalech. Před deseti lety na sebe upozornil dvěma verzemi české hymny. Jedna v podání vokalistů Okamžitého Filmového Orchestru zazněla za doprovodu trombonu 21. srpna na Václavském náměstí na památku obětí vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Další verzi autor nazval Moudré české předsednictví EU. Podle Bauera je klasická česká hymna "trošku smutná a uplakaná", protože ji František Škroup psal v době, kdy mu umírala žena.