Festival od 5. října nabídl netradiční filmy nejen se sportovní, ale i sociální a ekologickou tematikou. Slavnostní večer se uskutečnil v pražském kině Lucerna. Organizátoři rozdali 18 cen.

"Festival outdoorových filmů si na nic nehraje, ukazuje z 96 až 98 procent to, co se odehraje ve skutečnosti. Radost i tragédie jsou v dokumentech autentické," uvedl ředitel festivalu Kráčalík.

Cenu za celoživotní dílo v oblasti outdooru obdržel jednadevadesátiletý aktivní atlet a mistr světa v atletice veteránů Jiří Soukup. V kategorii dobrodružných a extrémních sportovních filmů vyhrál snímek Následuj vítr (Follow the Wind) nizozemského režiséra Boba van de Grondeho, v němž Jerrie následuje větrný cyklus, aby mohl jezdit na tzv. kiteboardu ve vodách Indického oceánu. V kategorii horolezeckých a horských filmů zvítězilo Vábenie výšok režiséra Pavola Barabáše, které mapuje historii československého expedičního lezení.

V kategorii dobrodružných vodních sportovních filmů uspěl Ani o vlnu zpět (No Wave Back) režiséra Martina Smékala, který přinesl příběh prvního českého surfaře, jenž se pokusí sjet vlnu známou jako big wave. Za nejlepší cestopisný film organizátoři prohlásili JUMP N Travel Vietnam. Dokument popisuje měsíční cestu režiséra Jana Jenky a Lukáše Kuldy exotickým Vietnamem. Nabízí skákání na střechách mrakodrapů, sedmý div světa nebo výlet na skútrech.

Hlavní cenu loňského ročníku mezinárodního festivalu outdoorových filmů vyhrál snímek Choose your wave režiséra Martina Smékala. Šestapadesátiminutový dokumentární film přibližuje surfing a jeho nejznámější české zástupce.