Vedení nizozemského orchestru Concertgebouw rozvázalo s italským dirigentem Gattim kontrakt letos v srpnu poté, co se v deníku The Washington Post objevil článek o Gattiho "nepřijatelném chování" k hudebnicím. Několik dalších žen se pak ozvalo s tím, že také ony zažily ze strany dirigenta obtěžování a ponižující zacházení.

Římská opera s 57letým Gattim pravidelně spolupracovala už dříve, nyní bude dirigent tělesu šéfovat po následující tři sezóny do prosince 2021. Při slavnostním zahájení letošní sezóny se tento týden Gatti uvedl s novým nastudováním Verdiho opery Rigoletto. Už ve čtvrtek se ale musel z představení omluvit kvůli zdravotní indispozici, protože ho postihla srdeční arytmie. Gatti letos ze zdravotních důvodů odstoupil i od kontraktu s berlínskými filharmoniky, které měl řídit příští rok v dubnu při uvedení Verdiho opery Othello pod režijním vedením Roberta Wilsona. U berlínského orchestru Gattiho nahradí Zubin Mehta.

Gatti byl letos už třetím významným dirigentem, který v rámci kampaně MeToo přišel kvůli nařčením ze sexuálního obtěžování o angažmá. Před ním přišli o práci dirigent Královského filharmonického orchestru (RPO) v Londýně Charles Dutoit a hudební ředitel newyorské Metropolitní opery James Levine. Oba obvinění ze sexuálních přečinů odmítají.