"Leonardo byl Ital a ve Francii jen zemřel," uvedla senátorka za protiimigrační stranu Liga a zároveň náměstkyně italského ministra kultury Lucia Borgonzoniová.

Leonardo da Vinci si narodil v Itálii v roce 1452 a zemřel v roce 1519 ve Francii, kde působil na dvoře krále Františka I.

Předchozí italská vláda se loni zavázala, že u příležitosti 500. výročí Leonardovy smrti zapůjčí Louvru všechny jeho obrazy a ty nejdůležitější kresby, které vlastní italský stát. Výjimkou je nedokončený obraz Klanění tří králů, který se nachází ve florentské galerii Uffizi a nedá se transportovat. Výměnou má Louvre Itálii poskytnout všechny své obrazy dalšího renesančního umělce Raffaela Santiho, od jehož smrti uplyne 500 let v roce 2020.

"Musíme to znovu vše projednat," myslí si Borgonzoniová. "Co se týče nezávislosti muzeí, národní zájem se nemůže ocitnout na druhém místě. Francouzi nemohou mít všechno," pokračovala senátorka Ligy. Té nadto vadí, že harmonogram italských kulturních událostí spojených s výročím Leonardovy smrti se musí - podle oběžníku předchozí vlády - podřídit výstavě v Louvru.

"Většinu Raffaelových děl už beztak vlastní Itálie. Paříž navíc uvedla, že poskytne jen obrazy, které lze přepravovat, aniž upřesnila, o které jde," dodala Borgonzoniová.