Londýnská galerie vystavila tři tematické celky fotografky českého původu, která od roku 1975 žije v Británii, včetně jejího prvního cyklu Poutníci, jímž se vystudovaná socioložka k fotografování dostala.

Luskačová začala fotografovat v době svých studií na Fakultě sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy. Tématem její diplomové práce byly náboženské poutě na východním Slovensku a tamní poutníci byli prvními, koho Luskačová na svých snímcích zachytila. Poté vystudovala ještě fotografii na FAMU.

Luskačová svůj první cyklus Poutníci vytvářela v letech 1964 až 1970, koncem 60. let také fotografovala ve slovenské vesnici Šumiac - také tyto snímky jsou součástí výstavy.

Poslední z trojice tematických cyklů je spojen s Británií, Luskačová v něm zachytila londýnské pouliční hudebníky (1975-1990), bleší trh Spitafiels (1974-1990) a výletníky na plážích severovýchodní Anglie.

"Tate postupně představuje klíčové fotografy 70. a 80. let v Británii," uvedla pomocná kurátorka galerie Kate Bushová. Tato výstava je poslední v řadě.

Luskačová od roku 1998 vytváří fotografický cyklus z českých masopustů, dalším jejím dlouhodobým tématem jsou děti. Letos jí a zároveň Libuši Jarcovjákové udělila Asociace profesionálních fotografů ČR ocenění Osobnost české fotografie za rok 2017.