O svých filmech hovoří spíš jako o pocitových. "K dokumentu to možná někdy sklouzne," řekl. Základy k Oslavě Proudů položil už v 80. letech minulého století, kdy údolí řeky navštěvoval. Znovu se k tématu vrátil po roce 2000. Postupně vznikla série fotografií a plán na vydání knihy. Film ale bude dřív. "Tím, jak se zlevnila a zpřístupnila digitální technologie, se ukázalo, že vydat knihu je významně dražší, takže film předběhl knížku, která by měla následovat," řekl Benda.

Plná verze filmu bude mít 120 minut, sestřih určený pro premiéru bude třicetiminutový. V plánu je natočit 11 částí věnovaných Oslavě vždy z jiného pohledu. Celý film by pak Benda rád nabídl České televizi.

První část bude o formování krajiny bez zásahu člověka, další se bude věnovat tomu, jak si v hlubokém údolí našel cestu člověk. "Také v tomto údolí probíhala Libická kupecká stezka, po které se dopravoval jantar mezi Dánském a Egyptem. I tak nenápadné údolí někde ve střední Evropě má pozoruhodný historický odkaz," řekl Benda. Snímek bude mít i kulturní přesah a připomene mimo jiné Bibli kralickou vytištěnou v Kralicích nad Oslavou.

Základní část hudby k filmu složila Marcela Gajdošová, která už dřív s Bendou spolupracovala jako skladatelka nebo klavíristka. Film chtěl doplnit tvorbou dalších autorů. Našel je v základní umělecké škole v Náměšti nad Oslavou. Spolupracovat bude i s bubeníky. "Záměrem je mít ve filmu akademickou hudbu doplněnou hudebním projevem místních umělců. Dostali jednoduché zadání improvizace na téma řeky, skály, stromů. Je to odvážné, ale jsem na to zvědavý," řekl Benda.

Premiéra bude v Náměšti nad Oslavou, ale v plánu je i promítání přímo u řeky v lesích u stavby, které se říká Vápenice, kam mají blízko trempové a lidé, kteří na Oslavu jezdí. "Pokud mi to správa chráněného území Údolí Oslavy a Chvojnice dovolí, rád bych udělal i premiéru v lese," řekl Benda.

Přírodní rezervace má přes 2300 hektarů, leží na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje.

Padesátiletý Benda se věnuje černobílé fotografii už od roku 1982. Filmařskou praxi získal v Barrandovských ateliérech a České televizi.