"Budeme tam mít obyčeje zaměřené na vdavky, na zdraví a na hospodářství," uvedla Jakouběová. Na statku podle ní ukážou například svatoštěpánské obyčeje spojené s koňmi, se svěcením ovsa či potíráním koní rybími šupinami, aby byli zdraví. Jiná zvířata pro zachování zdraví na příští rok dostávala třeba topinky s křížem. "Jsou to věci, které jdou hodně z pohanství. Nemá to nic společného s křesťanskými Vánocemi, ale takové ty Vánoce v lidovém prostředí byly," podotkla Jakouběová.

Advent byl tehdy obdobím věštění a hádání budoucnosti. Nejvíce zvyků a pověr se tradičně vázalo ke Štědrému dni. Mladé dívky si například dávaly lístky se jmény mládenců pod polštář a věřily, že jméno jejich ženicha bude na prvním lístku, který ráno vytáhnou. Obdobným obyčejem bylo, že tři dívky si daly na lopatu kus chleba, a které ho přivolaný pes snědl jako první, ta se měla vdávat. Dobrým znamením pro vdavky také bylo, když se dívce při loupání jablka nepřetrhla slupka. Obyčejem spojeným se životem bylo zapálení svíčky. "Z kouře pak usuzovali, zda člověk zemře, či ne," dodala Jakouběová.

Dlaskův statek je národní kulturní památkou. Roubený statek s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí patří k nejvýznačnějším a nejzachovalejším památkám lidové architektury na severu Čech. Každoročně ho navštíví zhruba 20.000 lidí. Vánočně laděná expozice je v něm každý rok, pokaždé je ale trochu jiná. Letos například ve světnici nebude nachystaný vánoční stůl, ale expozice ukáže, jak vypadalo chystání na štědrovečerní hostinu od svátku Lucie, tedy 13. prosince. V patře bude expozice zasazena do doby mezi večeří na Štědrý den a čekáním na Půlnoční, kdy se podle ředitelky věštilo se, čarovalo a předpovídalo počasí na celý další rok.

Při vytváření expozic se letos na statku věnují také běžným činnostem hospodáře v průběhu roku. Ve stodole se tak v prosinci návštěvníci například dozvědí více o svatobarborských doklepkách. "Protože obilí, když se sklidilo, tak se uskladnilo a dělal se jen první výmlat. Pak se další mlácení dělalo na mlatě ve stodole. Tomu se říkalo doklepky," vysvětlila Jakouběová.