Kabinety kuriozit byly výkladové sbírky předmětů a artefaktů, které vznikaly především v Evropě v době renesance. Asi nejvěhlasnějším kabinetem kuriozit byla právě kunstkomora císaře Rudolfa II. Důležitou součást těchto sbírek tvořily přírodniny - herbáře, exotické plody, fosilie, volně vystavená vycpaná zvířata, trofeje, mušle, korály či vejce cizokrajných ptáků. Jedním z divů, které patřily do sbírky Rudolfa II., byl i pohár z nosorožčího rohu, vytvořený v dílně norimberského řezbáře Nikolause Pfaffa, uvádí se na webu společnosti Arcimboldo.

Pohár je zdoben řezbou v hlubokém reliéfu, zpodobňující robustní mužský obličej. Na druhé straně se nachází obličej podobný, ale menší. Řezba na poháru je různě hluboká, díky čemuž rohovinou s různou intenzitou prostupuje světlo.

Renesančními vzdělanci byl nejvíce ceněn roh bájného jednorožce (většinou šlo o kel narvala). Rohy nosorožců byly hned na druhém místě a Rudolf II. jich nashromáždil 13, upozorňuje specializovaný server Artplus.cz. Rohy byly vyhledávané nejen pro svou exotičnost, věřilo se také, že pokud slouží jako poháry, dokážou odhalit přítomnost jedu a mají afrodiziakální účinky. Řezby z nosorožčích rohů mají dlouhou tradici v Čině, do Evropy se dostaly až v souvislosti se zámořskými objevy, zejména přes portugalské přístavy v Indii.

Galerie Arcimboldo před čtyřmi lety již jeden nosorožčí pohár dražila, tehdy však šlo o čínskou řezbu z 18. století. Prodal se za 3,35 milionu korun. Nedělní aukce Arcimbolda nabídne několik desítek děl starých mistrů. Jejich tematika je především náboženská a mytologická, avšak některé z vystavovaných prací jsou také krajinomalbami, zátišími a podobiznami. V katalogu jsou práce italských malířů, zastoupena jsou i díla vlámské a nizozemské tvorby.

V neděli 18. listopadu pořádá aukci i Galerie Art Praha, je zaměřená na díla českých, slovenských a evropských autorů, od mistrů pozdního 19. století, přes klasickou modernu 20. století až po umělce dnešní doby. K nejdražším patří Slovenská krajina od Rudolfa Kremličky s vyvolávací cenou 3,9 milionu korun.