Cena udělovaná americkou nadací nese název Keeping The Blues Alive Award. "Vnímám to jako obrovské ocenění naší dlouholeté práce, kdy již 23 let přivážíme do Šumperka velké hvězdy tohoto žánru. Zároveň je to odměna pro naše fanoušky, díky nimž je festival již několikátý rok beznadějně vyprodaný a kteří zde pak vytvářejí neopakovatelnou atmosféru," uvedl ředitel festivalu Vladimír Rybička.

Podle dramaturga Ondřeje Bezra cena představuje vrchol toho, co může v žánru blues získat "nemuzikant". "Jde o obdobu Blues Music Award pro hudebníky a mezi její minulé držitele patří přední světové bluesové festivaly, vydavatelství, producenti či média a novináři," uvedl Bezr.

Cenu v minulosti dostaly například přehlídky New Orleans Jazz and Heritage Festival a Beale Street Music Festival, časopisy Living Blues Magazine a Rolling Stone, producenti Tom Hambridge a Jim Gaines nebo vydavatelství Stony Plain a Alligator Records.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční v Memphisu 25. ledna 2019. Šumperské publikum si novinku vyslechlo už dnes v plném sálu při prvním festivalovém večeru, na který pořadatelé pozvali například americkou písničkářku Joan Osborneovou nebo uznávanou kytaristku Anu Popovicovou.

V dalších dnech vystoupí také držitelé Grammy Joe Louis Walker a Fantastic Negrito, baptistický reverend a společenský aktivista Rev. Sekou nebo Tamikrest, africká skupina, která hraje takzvané pouštní blues. Kořeny blues jako stylu, který se rozvinul mezi černochy na jihu Spojených států, totiž sahají až do jejich africké pravlasti.