"Funke patří k těm nejvýznamnějším postavám české fotografie jako fotograf, který originálně reagoval na všechny avantgardní směry 20. a 30. let. Znám je také jako organizátor, pedagog, teoretik, byl to člověk, který zásadním způsobem ovlivňoval celou českou a slovenskou fotografii," řekl dnes novinářům autor výstavy Vladimír Birgus.

Funkeho snímky má například Muzeum moderního umění v New Yorku či pařížské Centre Pompidou. Jeho fotografiemi má ve sbírkách i olomoucké Muzeum umění. "Představujeme zde pouze nejvýznamnější část Funkeho tvorby, jeho avantgardní díla, od konstruktivismu, abstrakce až po surrealismus. V mnoha případech vytvářel skutečně progresivní práce, které nekopírovaly jen to, co vzniklo v zahraničí, ale přinášel opravdu originální řešení, proto je zastoupen v těch nejvýznamnějších muzeích," doplnil Birgus.

Podle kurátorky Štěpánky Bileszové jde o první prezentaci tohoto autora v Olomouci. "Jsem velmi ráda, že jsme jedna z mála institucí, která Funkeho fotografie také vlastní, takže jsme mohli přispět k této výstavě," uvedla. Olomoucká expozice je oproti předchozím pozměněna, na výstavě jsou zařazena díla z místní sbírky, ale i fotografie, které dosud nebyly vystaveny. "Naprostá většina děl jsou velmi vzácné dobové originály. Funke dělal striktně fotografie pouze pro výstavy, existují tak pouze v jedné či ve dvou kopiích," doplnil Birgus.

Jden z významných průkopníků avantgardní fotografie je ve světě velmi ceněn. Svědčí o tom zastoupení ve světových galeriích, ale i prodejní cena jeho snímků. Například aukční dům Sotheby’s vydražil v New Yorku před sedmi lety kompozici Abstraktní foto za 350.500 dolarů, v přepočtu tehdy více než šest milionů korun, doplnili zástupci muzea.

Na výstavě je i fotografie Josefa Sudka, blízkého Funkeho přítele. Zachycen je na ní právě Funke.