Na 126 stranách mapuje Jančář Vančurův životní příběh. Rodák z Čáslavi vystudoval práva, za první světové války narukoval do rakousko - uherské armády, později působil v Rusku jako legionář. "V legiích se skamarádil s lidmi z Uherskohradišťska. Táhlo ho to sem, i jeho žena byla z Uherského Hradiště. Do města se přestěhoval v roce 1926. Měl tady advokátní kancelář. Působil v mnoha spolcích, byl velmi populární," uvedl Jančář.

Po obsazení Československa nacisty byl Vančura činný v odbojové organizaci Obrana národa. Poté, co ji rozprášilo gestapo, opustil v roce 1940 za dramatických okolností zemi. "Stal se vojákem československé armády na Blízkém východě, byl i u Tobruku. Dostal mnoho vyznamenání, našich i britských," řekl Jančář.

Název knihy podle něj odkazuje právě k situaci, kdy se Vančura setkal při příležitosti udílení vyznamenání s britským králem Jiřím VI. Vzájemně si dávali přednost ve dveřích, přičemž král Vančuru podle autora pustil jako prvního se slovy, že má právo přednost před mocí.

Po druhé světové válce se stal Vančura, který plynně mluvil šesti jazyky, generálem justice. "Byl velmi vzdělaný, ale komunisté s ním zacvičili. Materiálně ho zničili. Byl vážně nemocný, měl Bechtěrevovu nemoc. Padesátá léta prožil velmi svízelně, měl málo peněz, zkrátili mu důchod na absolutní minimum. V roce 1959 zemřel," uvedl Jančář.

Podle autora má publikace připomenout především Vančurovo celoživotní vlastenectví. "Je paradoxem, že byl pacifistou, ale přitom 12 let prožil ve válce. Celá Vančurova rodina byla vlastenecká. Jeden jeho bratr zemřel v koncentračním táboře, druhý byl popraven. Oba za odbojovou činnost," doplnil Jančář.

Kniha obsahuje kromě textů také mnoho archivních fotografií a faksimilií vojenských knih nebo dekretů na vyznamenání. Jako její spoluautor je uveden generálův zemřelý syn Jiří Vančura. Před lety sepsal životopis svého otce, který Jančář při vzniku publikace využil. Kniha vyšla v nákladu 800 kusů, k dostání by měla být ve vybraných knihkupectvích.