"Chtěli jsme, aby vznikla přehledná a v ideálním případě i krásná kniha, kterou by chtěl mít doma úplně každý," sdělila autorka grafického zpracování knihy Nikola Klímová. Obrazového doprovodu se zhostil Jindřich Janíček. Pro knihu si její vizuální tvůrci zvolili tisk ze dvou přímých barev. Modrá barva se pojí k Ústavě České republiky, červená k Listině základních práv a svobod. Obě se následně spojují v ilustracích, kde soutiskem vznikne třetí barva.

Janíčkovy ilustrace se v knize nedotýkají pouze politických témat spojených s oběma státními dokumenty. "Zachytil jsem, co vidím na ulicích, při pohledu z autobusu či z vlaku. Zároveň zdůrazňuji věci, které mě trápí. Obrazy jsou záměrně v kontrastu s textem a ideály, o nichž se v Ústavě České republiky píše," vysvětlil ilustrátor. Kromě přírodních krás tak do knihy nakreslil předvolební billboardy, necitlivé zásahy do krajiny nebo policejní auto, které má v interiéru velkou samolepku skupiny Ortel.

Tvůrci publikace chtějí jejím vydáním vyzdvihnout mimo jiné fakt, že mít vlastní stát, vlajku, být součástí demokratického státu nebo mít právní systém či ústavu jsou významné věci, které nejsou ale samozřejmostí. "V boji za demokratickou podobu naší země za ně mnozí zaplatili životem. My si toho vážíme a máme pocit, že je důležité vědět, jaká práva naše země svým občanům garantuje, před kým nás ze zákona chrání a co od nás vyžaduje," dodali Klímová s Janíčkem.

České knize loni předcházelo vydání obdobné publikace na Slovensku. Knihkupec Adam Berka, který stál za vznikem Ilustrované Ústavy Slovenské republiky, se podílel i na tvorbě její české sestry. "Moc nás potěší, když si lidé budou kupovat i českou knihu. Ale ještě větší radost nám udělá, když si ji i přečtou,"uvedli zástupci knihkupectví Take Take Take.