Mezi tradiční lákadla pro návštěvníky patřily noční prohlídky a kovářské sympozium na hradě Buchlov, kostýmované prohlídky ve Vizovicích nebo výstavy tulipánů, růží a chryzantém na zámku v Buchlovicích a kamélií v Květné zahradě v Kroměříži. Vzestup návštěvnosti zaznamenali památkáři v regionu v případě turistů ze Slovenska.

V Buchlovicích tvořili Slováci v některé dny až 80 procent návštěvníků. Barokní zámek na Uherskohradišťsku navíc zaznamenal rekordní návštěvnost. Prohlédlo si jej 102.896 lidí, loni jich bylo 98.358. Kromě květinových aranžmá letos návštěvníky lákal například na divadelní představení a prohlídky interiérů přizpůsobené dětem, interaktivní prohlídku parku nebo výstavu věnovanou cestovatelské vášni rodiny Leopolda II. Berchtolda.

Buchlov letos přivítal 74.685 lidí, což je meziročně o 2728 méně. Na Velikonoce ozvláštnila prohlídkové trasy jarní aranžmá květin a kraslic, zájem byl o speciální prohlídky s černou paní. Nejnavštěvovanějším okruhem zůstal Buchlov v proměnách času, tedy exkluzivní okruh celým hradem včetně výstupu na věž. Také na Buchlov přijelo více slovenských turistů než loni.

Nejvyšší návštěvnost z památek v regionu spravovaných NPÚ měl opět Arcibiskupský zámek v Kroměříži, k němuž patří Květná a Podzámecká zahrada. Památky zapsané na seznamu UNESCO si letos prohlédlo 177.671 návštěvníků, o 3646 méně než v roce 2017. S úspěchem se setkala připomínka 170. výročí konání Ústavodárného říšského sněmu habsburské monarchie.

Meziroční nárůst počtu návštěvníků hlásí zámek ve Vizovicích. Zatímco loni jich přišlo 16.599, letos 17.209. Na zámku si mohli prohlédnout i výstavu Nevěstou z rozumu i z lásky, v zámecké zahradě si při sportovních slavnostech vyzkoušeli badminton a další hry. Na prohlídkových trasách přibyla rodová galerie Blümegenů čítající 13 obrazů.

Památky v kraji se návštěvníkům otevřou i v závěru roku. Arcibiskupský zámek v Kroměříži chystá od 26. do 31. prosince komentované prohlídky vánočně vyzdobených reprezentačních sálů. V zámecké kapli ve Vizovicích se 23. prosince otevře výstava betlémů, od 15. do 30. prosince budou u pokladny zámku k vidění starožitné vánoční dekorace ze soukromé sbírky. Na Buchlově organizátoři na 26. prosince přichystají živý betlém a speciální prohlídky purkrabství.