Festival ocení více než čtyřicetiletou práci režisérky Heleny Třeštíkové, která si za tu dobu vytvořila svůj originální styl časosběrných dokumentů, kdy sleduje jednotlivé aktéry po velmi dlouhou dobu a ukazuje jejich lidskou a osobnostní proměnu v čase. Během těchto let posbírala i řadu ocenění, včetně takzvaného evropského Oskara v roce 2008 za dokument René.

Festival představí retrospektivu jejích šesti snímků. Nebudou chybět dokumenty Katka, Mallory, René, populární Manželské etudy, režisérčina prvotina z roku 1975 Zázrak a dokument o Lídě Baarové Zkáza krásou.

Helena Třeštíková bude také diskutovat s diváky a mimo to na festivalu uvede pro ni nejzásadnějších deset filmových děl, z nichž polovinu tvoří české filmy. Diváci tak budou moct v Amsterdamu vidět filmy Hoří má panenko od Miloše Formana, O něčem jiném a Praha - neklidné srdce Evropy Věry Chytilové, Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka a 66 sezón od Petera Kerekese.

Gebertův dokument Až přijde válka byl zařazen do sekce Best of Fest, tedy do výběru toho nejlepšího, co se dalo letos na světových festivalech zhlédnout. Snímek sleduje aktuální fenomén, jímž je zvýšený příklon evropské mládeže k paramilitárním organizacím a obecně sleduje problematiku manipulace s davem. Hlavní postava dokumentu je na první pohled běžný slovenský vysokoškolák, který se jako samozvaný šéf domobrany cvičí a připravuje na kariéru politika. Své působení v domobraně, která má několik stovek členů, bere jako ideální přípravu.

Státní fond kinematografie film podpořil 1,5 milionu korun. Účast na festivalu považuje za úspěch, neboť pro letošní ročník omezili pořadatelé celkový počet filmů počtem 300, v každé soutěžní sekci festivalu se pak objeví maximálně 12 filmů.