V dalších rolích se divákům představil Stanislav Gerstner (Jiří), Lenka Schreiberová (Ema), Jan Burda (Tomík), Alexandra Palatínusová (Sestra), Ondřej Šípek (Premiér), Josef Kundera (Otec) a František Mitáš (Historik). Na hře se dramaturgicky podílela i Barbora Jandová. Scéna je dílem Toma Cillera, kostýmy stvořila Katarína Holková a hudbu Matúš Kobolka.

"Ta hra je ironickou parafrází václavského mýtu. Vzrušujícím způsobem se snaží obnovit jeho státotvorný sakrální rozměr," řekl režisér Ballek. Hlavní postavou je mladý pražský arcibiskup jen krátce ve své funkci, který chce ze svatováclavské legendy vyzdvihnout základ současného českého státu.

Lenka Lagronová patří mezi nejvýraznější současné české dramatičky. Narodila se v roce 1963 v Brně. Inscenace její hry Terezka v podání Divadla Komedie získala v roce 1998 Cenu Alfreda Radoka jako inscenace roku. O devět let později byla nominovaná i její hra Pláč.

Celou letošní 79. divadelní sezonu pojalo Horácké divadlo jako připomínku české a slovenské státnosti. Zahájilo ji první činoherní adaptací slovenského románu Tisícročná včela. Kromě Svatého Václava nabídne i hru Václava Havla Žebrácká opera nebo muzikál Šakalí léta.

Horácké divadlo Jihlava je jedinou profesionální divadelní scénou na Vysočině. Zřizovatelem je Kraj Vysočina. V uplynulém roce divadlo navštívilo přes 67.000 diváků. Jeho uměleckým šéfem je od května Michal Skočovský, který vystřídal Pavla Šimáka.