"Hra byla napsána přímo pro soubor Klicperova divadla ke stému výročí vzniku republiky," sdělil ČTK mluvčí divadla Martin Sedláček.

Republika Králové je příběhem o tom, jak se z vojenského města stal salon republiky. A jaké ideály a představy o sobě samých měli Češi před sto lety a kolik z nich se podařilo naplnit.

Většina postav má reálné předobrazy v hradeckých dějinách, jako byl třeba starosta obce Věkoše Jan Černý nebo dlouholetý starosta Hradce Králové František Ulrich. Ten je průvodcem celého děje. Starostu Ulricha ztvárnil Jan Vápeník a postavu Černého herec František Staněk. Ve hře vystupují také dva mladí vojáci, jedním je Jaroslav Medek v podání Matěje Anděla, který byl bratrem slavného legionáře Rudolfa Medka, a druhým je Maxim Gruss v podání Jakuba Tvrdíka. Gruss se významně podílel na nenásilném průběhu revoluce v Hradci.

Dále hrají Helena Plecháčková, Zora Poulová, Lenka Loubalová a Jan Bílek. Lubor Novotný ztvárnil několik významných hradeckých figur, zejména obávaného rakouského majora Weisse a architekta Josefa Gočára.

Autorem hudby je herec a hudebník Petr Šmíd, scénu navrhl Pavel Kodeda, autorkou kostýmů je Paulina Bočková.

Druhou premiérou sezony 2018/2019 bude 27. října Tolstého Anna Karenina v režii Jana Holce na hlavní scéně divadla.