S touto změnou souvisí podle Richtera i to, že lidé méně kupují knihy a knihovny nejen v Česku, ale i v zahraničí se staly institucemi volného času. "Obecně je trend, aby knihovny nebyly jen půjčovnami, ale nabízely vzdělávací, kulturní, komunitní aktivity. Razantně tak stoupají počty těchto aktivit a rostou počty jejich návštěvníků," řekl Richter.

Z údajů, které Richter poskytl ČTK, vyplývá, že největší počet výpůjček mají knihovny ve třetím nejlidnatějším kraji ČR, v Moravskoslezském kraji, které loni půjčily čtenářům 6,6 milionu výtisků. Následovala Praha s 6,3 milionu výpůjček. Nicméně v obou regionech počet půjčených knih, periodik a dokumentů proti roku 2012 klesl přibližně o milion. Nejlidnatější Středočeský kraj skončil po Jihomoravském kraji na čtvrtém místě s pěti miliony půjčených děl.

Umístění středočeských knihoven co do počtu výpůjček může podle Richtera souviset s menší finanční podporou kraje. "Moravskoslezský kraj je nejlepší z hlediska podpory veřejných knihoven krajem. Nebo Zlínský a Liberecký kraj, tam jsou také velmi dobře podporovaní. Naopak Středočeský, Pardubický, Plzeňský kraj, Ústí nad Labem, tam je podpora chabá. Dávají méně, než dostali od státu," uvedl Richter.

Pokles zájmu o knihy z knihoven se však nevyhnul žádnému z regionů včetně Libereckého a Karlovarského kraje, kde evidují nejmenší počet vypůjčených svazků. Proti roku 2012 se snížil o zhruba 400.000 na 1,8 milionu.

Mezi položkami, které si čtenáři půjčují v knihovnách, převažuje beletrie pro dospělé. Loni tvořila polovinu vypůjčených výtisků. Dospělí si rovněž půjčili kolem deseti milionů odborných knih. Dětští čtenáři měli loni z knihoven asi sedm milionů knih, většinou to byla beletrie a pětina byla naučná literatura.

"Většinou se čtou bestsellery, a protože nejčastěji navštěvují veřejné knihovny ženy, také ženské čtivo a samozřejmě detektivky, dobrodružná literatura a podobně," vyjmenoval Richter. Zmínil i děti a mladé lidi, kteří jsou podle něj největší skupinou návštěvníků knihoven a kteří do knihoven často míří kvůli vzděláním nebo školní četbě.

V Česku je na 5500 knihoven a několik stovek jejich poboček. V celosvětovém měřítku je to nejhustší síť. V celé Evropské unie funguje 63.000 knihoven. Podle statistik knihovnického institutu v České republice do knihovny chodí polovina dětí a třetina dospělých. Loni knihovny zaznamenaly 24 milionů návštěvníků.