Lepší prostory našel ateliér a jeho klienti v budově na rohu ulic Milíčova a Čs. legií, kde kdysi bylo řeznictví. Ateliér pracuje s dětmi a mládeží a dnes i širší veřejností. NDM bylo prvním divadlem v ČR, které s takovou prací začalo.

"Věnujeme se dětem a mládeži se zájmem o divadlo a herectví, představujeme jim ale také profese s divadlem spjaté," uvedla lektorka Vladimíra Dvořáková. Dodala, že činoherní studio při NDM například nyní nastudovalo vlastní inscenaci s názvem Punkrock. Ateliér ji představuje žákům a studentům škol.

Hra Simona Stephense je postavena na skutečném příběhu z jedné školy, kde si student vzal jako rukojmí spolužáky. Menším dětem pak studio nyní nabízí ke zhlédnutí pohádku Pejsek a kočička. "Pořádáme tvůrčí dílny pro děti od dvou do čtyř let a jejich mámy. Oblíbená je také každoroční Letní divadelní škola pro pedagogy," dodala Dvořáková.

Divadlo Jiřího Myrona bylo původně otevřeno jako český Národní dům v roce 1894 a je nejstarší kulturní stavbou v Ostravě. "V nové podobě tam nyní vracíme některým prostorám původní funkci. V přízemí bude denní kavárna, kam budeme vcházet novou pasáží a kde bude rovněž nově umístěn předprodej divadla. V patře vznikl v místě původního společenského sálu nový slavnostní sál určený pro koncerty a jiné kulturní a společenské aktivity," řekl ředitel divadla Jiří Nekvasil.

Náklady na tuto první etapu se pohybují okolo 220 milionů korun. Připravuje se už ale i druhá. Dotkne se hlavně technologického zázemí a bude stát asi 110 milionů korun.