Realizace muzea, které je první Libeskindovou stavbou v Pobaltí, stála 15 milionů eur (388 milionů Kč). Nabízí přes 3500 metrů čtverečních výstavních ploch pro stálou expozici i dočasné výstavy, pro návštěvníky je v něm k dispozici rovněž auditorium, učebny, knihkupectví nebo kavárna.

Geometrická budova v historickém centru Vilniusu zvenčí působí díky velkým bílým plochám a zasklení velice střízlivě, uvnitř ale překvapí monumentální vstupní halou, které dominuje dramaticky tvarované schodiště, napsal server Archinect. Magnetem pro návštěvníky má být i otevřená střešní terasa.

Dvaasedmdesátiletý Libeskind patří mezi světové architektonické hvězdy. Během své kariéry navrhl například Židovská muzea v San Francisku a v Berlíně, Městské muzeum v Osnabrücku, nové křídlo muzea královny Viktorie a prince Alberta v Londýně či přístavby k muzeím v Denveru a Torontu. Jako autor stojí také za návrhem mrakodrapu One World Trade Center, který byl postaven na místě zřícených budov newyorského Světového obchodního střediska (WTC).