Fond má ročně z rozpočtu ministerstva kultury téměř miliardu korun, 800 milionů jde na filmové pobídky a 182 milionů na původní domácí tvorbu. Zhruba stejnou částku fond dostává z televizní reklamy, z licence některých filmů či z prodaných vstupenek do kina. Granty na podporu české kinematografie v několika kategoriích fond rozděluje několikrát do roka. Nejvíce peněz jde na celovečerní hrané filmy.

V květnu rada podpořila devět snímků, které si rozdělí 65 milionů korun. Jsou mezi nimi třeba film Davida Ondříčka Zátopek, novinka autora Kober a užovek Jana Prušinovského nebo hudební film s prvky černé komedie autorské dvojice Jarchovský-Trojan. Počátkem října fond podpořil osm filmových koprodukcí s minoritní účastí českých tvůrců a rozdělil mezi ně 20 milionů korun.

Funkční období v radě fondu končí k 19. dubnu 2019 současnému předsedovi rady Petru Vítkovi a radnímu Luboru Dohnalovi. K 31. květnu skončí mandát dalšímu členovi rady Richardu Němcovi. Fond tedy vypsal výzvu na dva mandáty od 20. dubna 2019 do 19. dubna 2022 a jeden mandát od 1. června 2019 do 31. května 2022. Hledá se i radní za Zuzanu Kopečkovou, která se k 5. dubnu 2019 vzdala funkce z osobních a profesionálních důvodů. Výzva byla vyhlášena na její místo po zbývající období jejího mandátu, tedy od 6. dubna 2019 do 5. dubna 2020.

Obě výzvy jsou otevřeny od 19. října do 19. listopadu, kdy mohou profesní organizace podávat návrhy na členy rady fondu kinematografie. Tyto organizace své kandidáty navrhnou ministrovi kultury a členy pak zvolí poslanci.

Členství v radě klade vysoké nároky na čas i zodpovědnost, protože radní posuzují každý měsíc asi 40 až 50 projektů. Radní, kterým končí mandát, zastupují provozovatele kin, producenty a dramaturgy. Fond rozděluje podporu v deseti okruzích - vedle vývoje a výroby filmu podporuje distribuci, festivaly, publikace o kinematografii a výzkum ve filmové vědě, technickou modernizaci kin, filmovou výchovu a vzdělávání. Radní tak musí mít přehled o celém odvětví kinematografie a rada musí být zároveň složena z odborníků napříč těmito obory.