Aukci pořádá společnost Adolf Loos Apartment and Gallery v Mánesu. Dražit se budou i díla pocházející z několika předních předválečných sbírek, například Chlapec v okně od Josefa Čapka s vyvolávací cenou 3,75 milionu korun, Tanečnice od Františka Kupky s vyvolávací cenou 2,3 milionu nebo obraz Jana Zrzavého Z Krátké Vsi s vyvolávací cenou 2,9 milionu korun. Nechybí současné umění zastoupené třeba Talkmanem od Krištofa Kintery s vyvolávací cenou 950.000 korun.

O den později, 29. října, začne předaukční výstava další z největších tuzemských aukčních síní, Galerie Kodl. Ta nabídne také milionová díla, za 6,5 milionu korun se bude vyvolávat olej Jindřicha Štyrského Žena. Nejdražší položkou u Kodla bude olej Josefa Čapka nazvaný Dva chlapi (7,5 milionu korun).

S vyvolávací cenou 3,8 milionu korun budou nového majitele hledat hned tři díla - Krajina v Čechách Karla Černého, obraz Josefa Čapka Děvčata jdou pro mléko a Měsíc nad chatami Jakuba Schikanedera. Galerie Kodl drží tuzemský aukční rekord tohoto autora s dílem Kontemplace a částkou 9,72 milionu korun včetně aukční provize.

Nejdražším dílem Toyen v tuzemských aukcích je od loňska obraz Šero v pralese, z vyvolávací ceny 14 milionů se vyšplhal na 36 milionů korun s aukční přirážkou. Štyrského Kominík a sněhulák se loni prodal v autorském rekordu za 23,6 milionu a nejdražším dílem Josefa Čapka je obraz V červnu (Kraj) prodaný za 17,5 milionu včetně aukční přirážky.

Aukce Galerie Kodl s 250 uměleckými díly se bude konat na Žofíně 2. prosince. Výtěžek z prvních deseti dražených položek půjde na konto Paměti národa. Vedle zmíněných autorů a dále třeba Václava Brožíka, Aléna Diviše, Emila Filly či Františka Kupky pořadatelé upozorňují také na obraz Karla Gotta, který namaloval prvorepublikové herce Oldřicha Nového a Annu Ondrákovou. Vyvolávací cena je 250.000 korun.