Loni jí byl snímek s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Jeho autor Martin Bandžák z agentury Magna ho vyfotil telefonem; forma snímku tak vyvolala možná větší debatu než jeho obsah.

V Czech Press Photu se soutěží v osmi kategoriích Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Umění a Kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a Lifestyle. Každá z kategorií má tři nominace za jednotlivý snímek a tři za sérii. Tři jsou také snímky nominované na Grant Prahy, cenu honorovanou stejně jako Fotografii roku 120.000 korun. V případě Grantu Prahy jsou peníze určené na další dokumentaci života hlavního města.

V kategorii Aktualita mají nominaci Tomáš Benedikovič z Denníku N se snímkem Za slušné Slovensko, který zachycuje vlnu protestů pořádaných pod stejným jménem po vraždě Jána Kuciaka. Michal Čížek z AFP uspěl před porotou s fotografií Andrej Babiš, na níž šéf hnutí ANO vyjadřuje polibkem na čelo svůj vděk za úspěšnou volební kampaň PR manažerovi Marku Prchalovi krátce po vítězných volbách 21. října 2017. Třetí nominaci má Petr David Josek z AP se snímkem Ruský prezident Vladimir Putin po finále MS ve fotbale.

V kategorii Sport má mezi sériemi nominaci fotoreportér ČTK Václav Pancer za cyklus snímků z letošního všesokolského sletu v Praze. V kategorii Lifestyle má také mezi sériemi nominaci reportér ČTK Roman Vondrouš s kolekcí nazvanou Móda na dostizích. Vondrouš se fotografování dostihů a jejich prostředí věnuje dlouhodobě, před pěti lety získal v soutěži World Press Photo první cenu v kategorii sportovních akcí za sérii snímků z Velké pardubické.

Benedikovič má nominaci i za sérii, na níž zachytil Babiše v Jihlavě na jednom z posledních předvolebních mítinků. Boris Nemeth ze serveru týždeň.sk také soutěží se snímky ze slovenských demonstrací a třetí mezi nominovanými sériemi v této kategorii je Radek Cihla (Empresa Media) za cyklus Smutný návrat hrdinů, který ukazuje repatriaci těl tří českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu.

"Letošní ročník Czech Press Photo byl plný překvapení, zejména co se týká témat v kategoriích. Žádné téma vyloženě nerezonovalo a nedominovalo. Ostatně jednou z rolí soutěže je přinášet témata, o kterých se příliš nemluví, a přimět veřejnost k zamyšlení a interakci," uvedl předseda poroty Petr Josek.