Italský hudební skladatel Berio patřil k avantgardním umělcům poválečného období, byl známý pro svou experimentální hudbu a průkopnickou činnost v oblasti hudby elektronické. Upozornil na sebe též svými transkripcemi děl jiných autorů vážné hudby nejrůznějších období, od Henry Purcella až po Igora Stravinského a hudebními aplikacemi filosofických, literárních a básnických děl či témat od Bible až po Jamese Joyce.

"Luciano byl mým přítelem a měl na mě velký vliv. Díky němu se mi pootevřely dveře k této hudbě naší doby, kde to bylo pro mě těžké," uvedl před časem v rozhovoru pro ČTK Byčkov.

ČF před týdnem zahájila svou 123. sezonu koncertem, na němž v Rudolfinu provedla Symfonii č. 2 c moll Vzkříšení Gustava Mahlera. Na podzim ČF s Byčkovem čekají zahraniční zájezdy. V říjnu vystoupí v Královské hudební akademii v Londýně. Hlavní koncert bude 24. října živě přenášet rozhlasová stanice BBC Radio 3. Zaznít na něm mají Koncert pro violoncello a orchestr h moll a Symfonie č. 7 Antonína Dvořáka a Předehra k opeře Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany. Sólového partu slavného violoncellového koncertu se ujme uznávaná Američanka Alisa Weilersteinová. V newyorské Carnegie Hall má ČF naplánované koncerty na 27. a 28. října, do washingtonského Kennedyho centra by měla zavítat 29. října a ve vídeňském Musikvereinu by se měla představit 24, 26. a 27. listopadu. Více informací najdou zájemci na webu www.ceskafilharmonie.cz.