"Do obou kin budou mít návštěvníci od 14 hodin možnost nosit své rodinné filmy na 8mm, 9,5mm a 16mm materiálu, které odborně posoudí kurátoři Národního filmového archivu a v případě, že to stav materiálu dovolí, část filmu rovnou promítnou v kinosále," uvedla Bokšteflová.

NFA kromě prezentace některých snímků nabídne zájemcům na základě darovací smlouvy uložení filmů v klimatizovaných depozitářích. Výměnnou za to dárci obdrží jejich přepis ve vysokém rozlišení.

Oslavu završí v 17:30 digitální projekce pásma sestaveného z částí filmových kolekcí, které díky akci NFA sesbíral v minulém roce. Promítání doplní komentářem přímo dárci prezentovaného obrazového materiálu.

"Přinést své filmy a pomoci Národnímu filmovému archivu pečovat o české filmové dědictví můžete ale také kdykoliv během roku," uvedla Bokšteflová. Kurátoři snímky převezmou, zkontrolují jejich obsahovou i technickou stránku, přepíší je do digitální podoby a po domluvě s majitelem původní materiál uloží do depozitáře.

Paměťové instituce se zajímají o zachování a uchování amatérského a rodinného filmu celosvětově. V evropském prostředí archivní spolky sdružuje asociace INEDITS. NFA patří mezi její členy od roku 2006, o sběr rodinných filmů se zajímá ale již od roku 2000. "Naše interní databáze zahrnuje už téměř 200 rodinných obrazových kronik, jejichž délka promítání se u jednotlivých akvizic pohybuje v rozmezí od několika minut až po kolekce zahrnující více než deset hodin," sdělil kurátor sbírky Jiří Horníček. Dodal, že díky vstřícnosti a pochopení dárců vzniká cenný archivní zdroj obrazového materiálu, jenž je nositelem značného potenciálu v pomoci historikům, kteří zkoumají každodenní život v různých časových obdobích.

Národní filmový archiv patří k deseti nejstarším a největším filmovým archivům na světě. Pečuje o více než 150 milionů metrů filmu, přes 500.000 fotografií, více než 30.000 plakátů, 134.000 propagačních materiálů, rozsáhlý archiv českého filmu a filmovou knihovnu.