"Pro tento projekt jsem vybral úplně nové obsazení, se kterým jsem nikdy předtím netvořil. Dal jsem si za cíl vytvořit z těchto osmi absolutně různých lidí, kteří mají úplně jiné backgroundy své činnosti, funkční organismus," uvedl Novák.

V představení ADHD, které se zaměřuje na úděl člověka trpícího poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou, se tak představí například žonglér, akrobaté na tyči či na kolečkových bruslích, tanečníci i Argetinec Mauricio Rafael Cugat vystupující jako akrobat visící za vlasy.

Kromě různorodého souboru účinkujících si Novák vybral pestrý realizační tým. Na přípravě se podíleli psychologové, terapeuti, psychiatři, neurologové i děti ze speciálních škol. Kostýmy jako svoji první divadelní prvotinu vytvořila návrhářka Petra Ptáčková. "Kvůli spolupráci jsme se s Rosťou chtěli potkat už v minulosti. Poté přišel s ADHD a mně to téma přišlo hodně zajímavé a čím víc jsem se učila a seznamovala s ním, tak tím jsem začala dost věcí z toho pozorovat i na sobě. Takže ta práce byla vlastně i dost osobní," řekla Ptáčková.

Na projekt ADHD navazuje Novákova platforma Hejbej se a tvoř. V rámci ní navštěvuje celý soubor dvě základní školy - Na Zlíchově a ve Dvoře Králové. "Děti navštívily naše představení, my jsme jim u nich ve školách ukázali, co děláme my. Platforma by měla pokračovat dále. Jejím cílem je ukázat rodičům a jejich dětem s ADHD nový cirkus jako příležitost k fyzické a myšlenkové kreativitě," řekl režisér.

ADHD je neurovývojová porucha pozornosti s hyperaktivitou. Podle WHO jí celosvětově trpí 3,4 procenta dospělých, u dětí se uvádí pět až sedm procent. V České republice se s poruchou potýká okolo 300 až 400 osob.