"Chci, aby se se na jevišti střetly dva principy, dva způsoby, jak vyprávět divadlo," řekl dnes novinářům režisér Marián Amsler. Jeden přístup ztělesňuje Baptiste, který v inscenaci mluví jen málo a užívá prostředky fyzického divadla, druhý pak reprezentuje postava výřečného činoherce Frédéricka Lemaitra, což je také historická postava.

Deburau se narodil v Kolíně v roce 1796 jako Jan Kašpar Dvořák, zemřel v 50 letech v Paříži. Bývá označován za hlavního představitele evropské pantomimy 19. století, získal přízvisko "největší z Pierotů". Lemaitre je legendou francouzského romantického divadla.

Prévert sice pracoval s historickými postavami, ale jejich milostná a soukromá dobrodružství kolem kurtizány Garance jsou dílem autorovy představivosti. Pro režiséra je scénář příležitostí poodhalit duši divadla a nahlédnout do herecké šatny, kterou evokují návrhy scény. Na jevišti bude i zrcadlová stěna, ve které diváci spatří své tváře.

Hlavní roli s minimem slov dostal Jan Grundman. "Bude to spíše fyzické divadlo než pantomima jako taková," uvedl Grundman. Hodně textu bude mít naopak Martin Siničák jako Lemaitre. "Je to takový mistr slova, rád mluví, mě to vlastně docela baví, místy si mohou text přizpůsobit," popsal Siničák.

Pro Slováka Amslera jde o první režii v Mahenově divadle. S Grundmanem i Siničákem ovšem pracoval v době, kdy umělecky vedl brněnské HaDivadlo.

Premiéra Milenců nebes bude 19. října. Inscenace má jiný název než film, a to kvůli tomu, že pod jménem Děti ráje už v Česku vznikl muzikál s hudbou Michala Davida. Národní divadlo Brno se obávalo záměn obou titulů, navíc název Děti ráje kryje ochranná známka.