Festival začne ve středu v Dejvickém divadle uvedením hry Ucpanej systém podle povídek z knihy a scénáře k filmu Acid House Irvina Welshe za osobní účasti autora. Ve čtvrtek se bude od 16:00 svým čtenářům a fanouškům podepisovat v obchodě Knihy Dobrovský, další Welshova autogramiáda bude ještě v sobotu od 13:30 v knihkupectví Kosmas. Od pátku se bude konat hlavní program festivalu v prostorách Senátu, od 20:00 je na programu autorský večer s Irvinem Welshem.

Krátce před festivalem pořadatelé oznámili, že ze zdravotních důvodů nepřijede jednaosmdesátiletý americký novinář, jeden z nejslavnějších žurnalistů a držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh.

Dnešní projekce se koná také v rámci projektu Česko-americké století: 100 let událostí, 1000 myšlenek. Naváže na něj sobotní Americký den v Anežském klášteře. Autorská čtení na něm budou mít spisovatel a esejista Mark Slouka a nositel Pulitzerovy ceny Colson Whitehead, který se zabývá zlem páchaným na černých otrocích pracujících na amerických plantážích, řekla ČTK již dříve viceprezidentka festivalu Vlasta Brtníková.

Americký den vyvrcholí ve 20:00 diskusí nazvanou Americký sen, kde s Whiteheadem vystoupí česká spisovatelka Iva Pekárková a indická autorka Kiran Desaiová, která získala za román Dědictví ztráty Man Bookerovu cenu. Je dcerou uznávané indické spisovatelky Anity Desaiové.