"Všechny tři skladby, které jsem navrhl, panu profesorovi velmi konvenovaly. Všechny jsem je od něj opakovaně slyšel živě a vím, že jde o skladby, které velmi miloval. Když jsme mu navrhl Českou píseň, tak mi řekl: 'Vojtěchu, Českou píseň kdykoli a kdekoli,'" uvedl Stříteský. Podle něj Bělohlávek během svého působení v orchestru BBC prosazoval dílo Josefa Suka. "K Československu je velmi souvztažný Sukův opus Radúz a Mahulena neboli Pohádka. Je to původně hudba k divadelní hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena, který vychází ze slovenské lidové pohádky Radúz a Ludmila," řekl Stříteský. Glagolská mše byla zvolena kvůli svému staroslověnskému textu, což je další odkaz na Československo.

Bělohlávek, který zemřel vloni v květnu, měl podle původních plánů dirigovat jak zahajovací koncert tak páteční světovou premiéru kantáty Český poutník. Má čtyři části od čtyř skladatelů a vznikla na objednávku festivalu. Pořadatelé nechtěli, aby na prvním koncertu zazněla i soudobá hudba. Páteční koncert, kde nejdříve zazní Symfonie č. 9 e moll op. 95 „Novosvětská” Antonína Dvořáka, bude dirigovat Bělohlávkův žák Tomáš Netopil.

Festival vždy zahajuje některé dílo Bedřicha Smetany, místního rodáka, jehož jméno přehlídka nese. "Je to takovou nepsanou povinností," dodal Stříteský.

Jubilejní 60. ročník Smetanovy Litomyšle nabízí rekordní počet 41 pořadů. Hlavní hvězdou festivalu bude mexický tenorista Javier Camarena, dramaturgie ale vzhledem k výročí vzniku Československa vychází zejména z hudby českých autorů prováděné domácími interprety.