"Nostalgie bude tentokrát rozhodně na místě, ten koncert je pro mě takovou korunovací naší tříleté spolupráce s orchestrem FOK, máme za sebou tolik úžasných projektů! Ale tímto to samozřejmě nekončí - již připravujeme koncert na příští sezonu," uvedl před vystoupením Cura.

Charismatický pěvec dnes vedle své skladby zazpíval písně latinskoamerických autorů Carlose Guastavina a Alberta Ginastery. Většina z uvedených skladeb v tuzemsku ještě nezazněla. Cura vyzval posluchače, aby v programu sledovali texty.

Ve druhé polovině večera pak dirigoval českou premiéru symfonie Znovuzrození polského skladatele Mieczysława Karłowicze. "Karłowicz byl autor se silnou osobností a jeho majestátní hudba by se dala přirovnat k Čajkovskému nebo Rachmaninovovi, ovšem s notnou dávkou nostalgie, která je polským autorům vlastní," podotkl Cura.

Před koncertem se Cura v salonku Cukrárna Obecního domu setkal se svými příznivci a po koncertu zakončeném bouřlivým aplausem s nimi strávil další čas při autogramiádě.

Cura se v Praze před dnešním koncertem naposledy představil letos v březnu v roli dirigenta FOK. Vedl koncert k poctě Clauda Debussyho, od jehož smrti letos uplynulo sto let.

Cura se jako dirigent přestavil i při svém loňském vystoupení v Praze, kdy s FOK uvedl v premiéře své oratorium Ecce homo. Světoznámý hudebník se tehdy prezentoval ve třech rolích jako autor díla, pěvec i jako dirigent. V roli rezidenčního umělce Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK vedl Cura také mistrovské kurzy.

Pěvecké výkony z Cury učinily stálici předních operních domů nevyjímaje Metropolitní operu v New Yorku, Královskou operu v Londýně, Vídeňskou státní operu, Curyšskou operu či La Scalu.