"Festival spisovatelů Praha vybral pro diskusní fóra téma Živé zlo (Live-Evil). Právě Hersh má mnohé ze své novinářské a literární práce k tomuto tématu co říci. Jako elitní novinář pro The New York Times a časopis The New Yorker vytvořil na základě svých novinářských postupů investigativní žurnalistiku," uvedla Brtníková.

Jednaosmdesátiletý Hersh, velký americký vlastenec, šokoval čtenáře otevřenou kritikou americké politiky. "Bylo ráno 16. března 1968, všude ležela mrtvá těla - tucty žen, dětí a starých lidí, všichni zastřeleni americkými vojáky," napsal v reportáži z My Lai, kde rukou amerických vojáků zahynuly desítky civilistů, a která na konci 60. let spustila masové demonstrace proti válce ve Vietnamu a zahraniční politice USA. Právě za tuto reportáž dostal v roce 1970 Pulitzerovu cenu.

Hersh je autor několika knih, nejčtenější je Zabití Usámy bin Ladina, s níž opět vyvolal společenskou reakci. Jen před několika dny uvedly agentury Reuters a AFP, že exšéf pákistánské rozvědky ISI Asad Durrání v rozporu s oficiální verzí Islámábádu i Washingtonu říká, že Pákistán prozradil Spojeným státům, že se na jeho území skrýval vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin. Hersh už v roce 2015 uváděl, že při likvidaci Usámy bin Ládina pomáhaly pákistánská armáda i tajná služba.

Jeho nejnovější práce se jmenuje Paměti reportéra a vyjde 5. června v nakladatelství Penguin Random House.

Festival spisovatelů Praha se uskuteční od 3. do 8. října v Senátu, Národní galerii a na dalších místech. Mezi pozvanými hosty jsou Irvine Welsh, autor šokujícího románu Trainspotting, Colson Whitehead, který za román Podzemní železnice (o americkém otroctví) dostal Pulitzerovu cenu. Do diskuse Živé zlo přispěje íránský básník a profesor na univerzitě v Teheránu Abolghasem Esmailpour. Nebude chybět hlas imigranta Cletuse Nelsona Nwadike narozeného v Nigérii a od roku 1990 občana Švédska.

Do kontextu letošního ročníku jsou také zahrnuty diskuse a autorská čtení k tématu 100 let česko-amerického století. Od roku 1991 na pozvání Festivalu spisovatelů Praha navštívilo Prahu 45 amerických autorů. V programu Amerického dne 7. října v Anežském klášteře se veřejnosti představí Čechoameričan Mark Slouka. V češtině mu vyšly tři romány. Newyorčan Jim Gabbe uvede film věnovaný dějinám moderní Ameriky.