Akce nese jméno vizovického rodáka Aloise Háby (1893 až 1973), českého hudebního skladatele, hudebního teoretika a učitele, který patřil k objevitelům v oblasti moderní klasické hudby. Byl průkopníkem mikrointervalové hudby, která pracuje s intervaly menšími, než do té doby nejmenší půltón.

Organizátoři kulturního léta chtějí prezentovat nejen známá jména klasické hudby, ale i mladé umělce a lokální interprety. "Jako každý rok byl výběr velmi složitý. Umělci či agentury se už ozývají sami. Nabídka vždy převyšuje poptávku. Samozřejmě že i my sami sledujeme, co se na scéně vážné hudby děje zajímavého a umělce sami oslovujeme. Z tohoto velkého množství interpretů se pak snažíme vytvořit zajímavý a pestrý program," uvedl organizátor Vít Sušila.

První koncert festivalu se uskuteční 18. května, poslední 14. září. Nebude například chybět koncert věnovaný citeře, strunnému drnkacímu nástroji. "Před lety založil pan farář v Lukově citerový seminář. V srpnu v reprezentačním sále zámku zahrají jeho lektoři i účastníci. Vystoupí i několik zahraničních umělců z Rakouska či Německa," uvedl Sušila. Polský soubor představí dvorskou a duchovní hudbu 16. a 17. století, zahrají také umělci ze Slovenska či česko-francouzský soubor Trio Gaubert.

"Z českých účinkujících určitě stojí za zmínku vystoupení čtveřice mladých cellistů Prague Cello Quartet, kteří přináší úpravy nejen známých klasických skladeb, ale i filmových melodií a jazzových, popových i rockových hitů," uvedl organizátor. Nebude chybět ani program nazvaný Má vlast, který připomene sté výročí vzniku Československa.

Většina koncertů se uskuteční v reprezentačním sále vizovického zámku, zahajovací koncert se bude konat v zámecké kapli, další v Kostele svatého Vavřince.