Na sestavení retrospektivní výstavy spolupracovaly Národní galerie v Praze, francouzské Centre Pompidou a Ateneum Art Museum v Helsinkách. Figurují v ní kromě děl z českých a francouzských sbírek také práce z newyorského Guggenheimova muzea nebo vídeňské Albertiny.

Tři stovky maleb, kreseb, dokumentačních materiálů, rytin, fotografií či filmů mají umožnit návštěvníkům výstavy "atraktivním způsobem vstoupit do specifického umělcova světa". Retrospektiva je rozdělená do pěti sekcí, které mapují Kupkovu dráhu od počátků ovlivněných symbolismem, přes přechod k abstrakci v roce 1912 až k posledním obrazům z 50. let. Práce na papíře mají zase představit Kupku jako satirického kreslíře a znamenitého ilustrátora, umělce se zájmem o filozofii, antiku, náboženství i vědu.

Společně s Vasilijem Kandinským, Pietem Mondrianem či Fernandem Légerem je Kupka považován za jednoho ze zakladatelů abstraktní malby. Narodil se v roce 1871 v Opočnu na severovýchodě Čech, ale převážnou část života strávil ve Francii, kde také v roce 1957 zemřel. V Paříži po návratu z fronty první světové války založil takzvanou Českou kolonii a přednášel zde československým stipendistům. Také byl po válce jmenován profesorem pražské Akademie výtvarných umění (AVU), na níž přednášel v roce 1920.

Dnes platí Kupka zejména za nejlépe prodávaného českého umělce. Nejdráže se zatím prodal jeho obraz Vzlet, a to v roce 2016 ve Stockholmu za v přepočtu 68,7 milionu Kč. Série C I. (Protihodnoty) a Tvar modré prodané za 62, resp. 57,4 milionu Kč pak drží první dvě místa v historických tabulkách aukcí konaných v Česku.

Výstava o životě a tvorbě Kupky se v září přesune do Valdštejnské jízdárny. V obměněné podobě zde bude k vidění do 20. ledna, načež se přesune do Helsinek, kde ji budou zájemci moci zhlédnout mezi únorem a květnem.