Menclerová řekla, že všechny tituly, které Bezruči v letošní sezoně uvádějí, se týkají morálky. "Miláček do toho zapadá více než trefně, protože Maupassant zobrazuje společnost, která na řadu morálních pravidel, která by se mohla zdát, že jsou nezpochybnitelná, vlastně rezignovala. Mravy v tomto románu jsou natolik rozvolněné, že umožňují vzestup na vrchol společenského žebříčku člověku, která je zcela bezpáteřní a bezskrupulózní," řekla dramaturgyně.

V postavách inscenace by podle ní divák mohl vidět obraz některých lidí, které vídá kolem sebe. "My jsme se v inscenaci nerozhodli jít cestou nějaké explicitní aktualizace. Neměli jsme potřebu měnit reálie tak, aby přímo popisovaly vazbu mezi tématem románu a naší současností, protože si myslíme, že ty paralely vycházejí na povrch samy a není třeba je nijak doříkávat a tím je možná trošku i zplošťovat," řekla Menclerová.

Podle Říhy lze u hlavního hrdiny jen těžko najít nějaké kladné stránky, je to ale bezesporu zajímavá figura. "Myslím, že když se dneska půjdeme podívat do parlamentu, určitě tam najdeme nějakého Miláčka. Tedy osobu, která se vyšplhala do vyšších pater ne úplně čestným způsobem," uvedl Říha.

V inscenaci Duroy vypráví divákům o svém životě. "Tento vypravěč a komentátor děje ukazuje jenom určité vybrané výseky ze svého života, které skládá tak, aby svůj život představil, jak on sám v podstatě jako režisér té inscenace považuje za správné a za dobré," řekla Menclerová.

Skočovský řekl, že je původně vystudovaný výtvarník, a tak poměrně často klade ve svých inscenacích důraz na vizuální stránku a jakési odproštění od klasické výstavby divadelního tvaru. "Vytvořili jsme vlastně jakési divadelní kulisy, na které sám Miláček nějakým způsobem upozorňuje a říká: Tohle je mé divadlo, tohle je divadlo, které já pro vás stavím a které já můžu kdykoliv jakkoliv ovlivnit," řekl režisér.

V inscenaci se podle něj objevují další artefakty, které odrážejí Deroyův život a snaží se ukázat, že falešná víra v nějaké hodnoty je vlastně devalvací klasických morálních zásad. "Vycházeli jsme ze surrealistických obrazů a snažili se je vtělit do inscenace. Svět hlavního hrdiny je vlastně surrealistický, protože on se z ničeho dostane až na vrchol společnosti různými intrikami a vlastně převrací celý ten svět naruby a snaží se ho otáčet," řekl Skočovský.

V dalších rolích diváci uvidí Pavlu Gajdošíkovou, Kateřinu Krejčí, Markétu Harokovou, Markétu Matulovou, Milana Cimeráka, Dušana Urbana a Lukáše Melníka.