Památkáři zahájili obnovu zámku loni na jaře, získali na ni 110,1 milionu korun z Evropské unie. Proměna potrvá do roku 2020, otevírat by se mělo v roce 2021. Zámek je od roku 2010 národní kulturní památkou, v roce 2016 přilákal přes 10.000 lidí, jimž nabízel dvě prohlídkové trasy.

Součástí prací je obnova muzea. Když památkáři rozebírali expozice sklářství v kapli sv. Josefa, našli vzorníky ke zdobení skla i štočky k tisku knih. Byly v částech vitrín, jež byly po desetiletí nepřístupné.

"Největším nálezem je asi kniha, kterou darovali úředníci sklářské fabriky Carlu Kralikovi k jeho padesátým narozeninám. Ve zlacených rámečcích jsou v ní zasazeny fotografie těchto zaměstnanců, což z knihy činí i cenný historický pramen. Většina předmětů je navíc ve velmi dobrém stavu," řekl Brož. Většina exponátů pochází z druhé půle 19. století.

Když se expozice tvořily, část předmětů se uložila do zásuvek pod vitrínami. Pod tíhou vitrín se zásuvky zkřížily a nešly otevřít. "Postupně se pak na uložení předmětů zapomnělo a poznámky z evidence nikdo nedokázal rozluštit, takže byly považovány za ztracené," řekla bývalá vedoucí muzea Milena Smolová, která nyní pomáhá tvořit nové expozice.

Muzeum se rozšíří se do celého jižního křídla Horního zámku. Památkáři museli přestěhovat depozitář čítající přes 20.000 předmětů. Základním kamenem nových expozic bude vimperský knihtisk a sklářství.

"Naše muzeum má sbírky z 19. a 20. století. Budeme se zabývat Vimperskem, od nejstarší historie panství a Zlaté stezky přes šlechtické majitele, jak se žilo v 19. a na počátku 20. století. Budeme tam mít i expozice, které se týkají minulého režimu, proměny Šumavy po válce, lovectví," řekl Brož. Muzeum na zámku sídlí od roku 1961.

Na obnovu hradozámeckého komplexu s gotickou věží, renesančními záklopovými stropy a sérií secesních výmaleb získali památkáři 110,1 milionu Kč z programu IROP. Díky ní opraví Horní zámek. Velká část interiérů byla v havarijním stavu. Památkáři chystají i nově pojaté prohlídkové trasy. Opravovat se zámek loni začal téměř po 25 letech.

Na místě dnešního vimperského zámku stával královský hrad, který vznikl kolem roku 1260. Měl chránit jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl. Hrad získali v polovině 16. století Rožmberkové, kteří začali s jeho přestavbou na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1947, sídlily v něm Jihočeské státní lesy. Zámek koupila v roce 1991 od města správa Národního parku Šumava. V roce 2015 ho převzali památkáři.