Vedle samotného festivalu se jeho příznivci mohou těšit na nový projekt Hudební výlety, který bude mít v nabídce 61 koncertů. "Zásadní změnou je to, že v letošním roce zrealizujeme na sto koncertů u příležitosti sto let výročí československého státu," uvedl Františák.

Cílem projektu Hudební výlety je skrze hudbu otevřít i historické a technické památky Moravskoslezského kraje. "Právě v těchto památkách máme možnost realizovat pochopitelně koncerty jiného než duchovního zaměření, takže žánrově se náš festival rozrůstá také o jazzovou muziku, swing, folklor a také netradiční alternativní projekty," podotkl Františák. První koncert je připraven na 25. února, kdy se v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě-Pustkovci představí americká houslistka Esther Yoo.

Samotný Svatováclavský hudební festival zahájí v katedrále Božského spasitele v Ostravě právě Janáčkova díla Amarus a Glagolská mše. Český filharmonický sbor Brno a pětici operních pěvců povede jeden z nejvýznamnějších českých dirigentů Jakub Hrůša. Během festivalových dní zazní ještě dalších pět koncertů věnovaných dílu tohoto skladatele.

Návštěvníci se mohou těšit i na celosvětově uznávané interprety v čele s německou houslistkou Isabellou Faustovou, vyhledávanou operní pěvkyní Magdalenou Koženou nebo cembalistou Mahanem Esfahanim žijícím v Praze.